Iz veganskog pera

Otkako sam presla na vegansku ishranu, osjecam skoro svakodnevno kao da moram braniti svoj nacin ishrane, postojanja, djelovanja. Razlozi razni, pocevsi od zdravstvenih, prava zivotinja, ocuvanja prirode, mislim da je to stvar pojednica i da ne treba objasnjavati niti braniti.
Sami pocetak nije dosao naglo, taj proces traje vise od sedam godina, smanjivanjem unosa mesa, mlijeka i mlijecnih proizvoda, a sada sam vec tri godine vegan.
Bosanska kuhinja ima puno vegetarijaskih i veganskih recepata, nisam ni sama shvatala prije. Moji favoriti su veganizirani odavno, ovako izgledaju punjene paprike sa rizom i grahom.
dijasporka
Dijasporka iz Skandinavije

6 komentara

  1. Svi vegani pate od nedostatka qoenzima Q-10 i vitamina b-12, koji se nalaze samo u hrani životinjskog porijekla. Nedostatak istih prozrokuje lošu cirkulaciju krvi i hladne ruke i noge. Nakon 10 godina veganstva izgledaš kao ofucan narkoman.Odlično znam šta pričam.

  2. Tajni agent, Slazem se s tobom da i kao vegan moze da se hrani bez balansa i pogresno i da moze doci do nedostatka vitamina. Ako vegani ne koriste alge, jedu premalo zelenisa i masnoce treba ipak da piju kao dodatak ishrani tablete B12 i Q10. Smatram da balansirana, raznovrsna vegan ishrana ipak daje dobre efekte na zdravlje.

  3. Tako je to. Zamisli kako bi bilo da si u BiH. Sjecam se ono odmah poslije rata pa me u rastoranu konobar pita, posto sam narucila samo salatu jer nista drugo nisu imali vegeterijansko, hoces ti sta jesti ili samo ovo..:/ ali sve se mjenja, samo polako..

Komentariši